Opširnije o temama koje interesiraju vas i nas

Monika Brkanac

Životni i socijalni savjetnik, NLP trener, Mindfulness trener, NLPt terapeutkinja pod supervizijom

emocije psihoterapija savjetovanje
ravi-roshan-_adus32i0jc-unsplash

Saboteri u nama

Neka digne dva prsta onaj tko nije primijetio jedan dio sebe koji ga blokira u osobnim postignućima u situacijama kada za sebe imate neki plan ili cilj.

U ovome članku pričat ćemo o našim unutarnjim dijelovima ličnosti koji nas ponekad sabotiraju. Stoga, dragi naši saboteri, dobrodošli! G. ili gđa Perfekcija, Saboter, Strah, Kontrola i ostali imenovani i neimenovani dijelovi naše ličnosti koji u određenim trenucima narastu, uzimaju si previše prostora i stvaraju nam opterećenje. No, prije negoli počnemo, imam li dozvolu pričati o vama? Da, ovo je trenutak kada će reflektor kratko biti uperen u vas dok vaš vlasnik ili vlasnica bude čitala ovaj članak, a vi ćete se možda prepoznati u njemu.

Recimo doktorirate na zaista jedinstvenoj temi, vaši prijatelji i mentor vas hvale i ponosni su na vas, ali jedan dio vas kaže: ”Ah, taj doktorski rad koji si napisao nije dovoljno dobar, nisi to dobro napravio.” ili recimo Gđa Perfekcija se javi i kaže: ”Ti ne znaš dovoljno dobro govoriti engleski jezik, nisi kao dijete išla na Helen Doron English. Shvati, engleski jezik ti nije prvi strani jezik, stoga ne možeš dobro govoriti engleski.” Gđa Perfekcija se javi  i glasna je svaki put u trenucima kada na poslu, ili privatno, trebaš reći nešto na engleskom i, naravno, svaki put jednostavno zablokiraš. Jedino što se čuje iz tvojih usta  je neko trtljanje na engleskom kao da govori dijete od 3 godine. Uzalud tada dugogodišnje instrukcije s izvornim engleskim govornikom s kojim btw. perfektno pričaš engleski. Uzalud tvoje čitanje knjiga na engleskom i polaganje licenci na engleskom za Project Managera kad gđa Perfekcija kaže da ne znaš engleski i u tim trenucima te nadjača.

Oni koji nisu imali ova iskustva, pravi su sretnici jer ne znaju koja je to unutarnja borba i koliko puta su nas ti nesvjesni dijelovi naše ličnosti sputavali u životu. I tko zna što bismo postali da nas nisu blokirali, gdje bi sve bili i kakvu bi karijeru ili život imali.

Ti unutarnji saboteri su dijelovi ličnosti koji se pojave kad iskoračujemo izvan sigurne zone i onoga što nam uvjerenja govore da trebamo i možemo biti. Metaforički rečeno, orkestar u nama koji je sastavljen od različitih dijelova naših ličnosti, onih dobrih i onih koji nas sputavaju, trebamo uskladiti kako u sebi ne bismo osjećali otpore i kako bi postigli autentičnost.

Za umanjenje moći onih ‘lošijih sabotera’ vrlo bitno je prepoznati pozitivnu namjeru, odnosno koja je njihova funkcija i potreba. Kad pronađemo koja je funkcija sabotera i što im treba, njihova moć nad nama slabi. To je naravno proces, no kada saboteri dobiju što ima nedostaje, kao recimo ljubav, pažnju, priznanje (…), njihova moć nad nama slabi.

U radu s unutarnjim dijelovima (saboterima) cilj nam je da se dijelovi međusobno dogovore i naprave sinkronizaciju orkestra koji će svirati usklađenu melodiju autentičnog življenja.

Pomirenjem orkestra u nama jačamo samopouzdanje, lakše donosimo odluke, samoostvarujemo se i živimo lakoću življenja.

Upravo zbog svih ti naših dijelova ličnosti koje nosimo u sebi, jedinstveni smo i samo mi znamo koja su najbolja rješenja za nas jer posjedujemo sve što nam je potrebno.

Zvuči pretencionzno?
Koji dio u vama se sad javio?

Tu smo za sva pitanja i odgovore koje treba raspetljati