Česta pitanja

Pitanja koja bi mogla odgovoriti na neke vaše nedoumice

Kada se javiti za savjetovanje/psihoterapiju?

– želite napraviti promjenu u životu i spremni ste aktivno raditi na tome uz podršku;
– želite naučiti postavljati ciljeve koje je moguće ostvariti;
– želite pospješiti svoju kreativnost, imate osjećaj da ste zapeli u rutini koja vam se ne sviđa;
– kada imate osjećaj kako sami sebe sabotirate, odnosno želite se riješiti svojih ograničavajućih uvjerenja;
– želite bolje razumjeti i uspješnije upravljati svojim emocijama za koje trenutno osjećate da one upravljaju vama, a ne vi njima;
– želite uspješnije upravljati samim sobom tijekom stresnih situacija i naučiti održati podržavajući stav prema sebi u dužim stresnim periodima;
– želite istražiti psihosomatsku povezanost koja vam stvara teškoće u svakodnevici;
– želite poboljšati odnos sa samim sobom, razumjeti što za vas znači samopouzdanje i samopoštovanje te kako unaprijediti sliku o sebi;
– želite poboljšati odnose s drugim ljudima i imati veću povezanost i međusobno razumijevanje;
– imate iskustvo proživljene traume koja vas spriječava u neometanom svakodnevnom funkcioniranju;
– znate da niste proradili neku tešku temu/situaciju iz prošlosti koja se često “vraća i pojavljuje u sadašnjosti” i spremni ste sagledati što je potrebno da biste ju “zatvorili”;
– bilo kada kad imate osjećaj da ste zapeli i da stojite na mjestu, a to vam stvara neugodu i frustraciju;
– u drugoj problemskoj situaciji gdje trenutno ne znate rješenje i poželite podršku na vašem putu.

Kako izgleda prvi susret između klijenta i terapeutkinje?

Vaša terapeutkinja upoznati će vas s načinom rada i metodama koje koristi.
Poslušat će koja je vaša tema s kojom dolazite; što vam trenutno predstavlja problem i kako vi vidite tu situaciju. Postavit će dodatna pitanja kako bi vas upoznala i dobila što bolje razumijevanje vaše situacije.
Zanimat će ju što ste već po toj temi radili i s kojim rezultatom; što želite postići i koliko ste motivirani raditi na tome da postignete ciljeve.
Prvi razgovor je besplatan, ne obvezuje vas na daljnje susrete i prilika je za upoznavanje terapeutkinje i stjecanje doživljaja kako bi bilo raditi s konkretno tom osobom; to je vrijeme da postavite pitanja na razne teme koje su vas možda sprečavale u uspješnijem radu na sebi samostalno ili koje su vas sprečavale da se obratite nekome za podršku kroz proradu svojih nerazriješenih tema.

O čemu ću morati pričati tijekom sesije?

Ne morate pričati ni o čemu, no možete pričati o čemu želite. Terapija je nekada i suradno istraživanje između klijenta i terapeuta gdje se tijekom procesa definira problem u problemu i postavlja konkretan cilj. Kada imamo cilj, tijekom sesije se držimo okvira te teme, no otvoreni smo vidjeti što sve u svijesti i podsvijesti klijenta spada pod navedenu temu kako bi se ona i razriješila. Uzimamo potrebno, a ono što primjećujemo da nema konkretne poveznice “ne otvaramo” nego tome posvećujemo vrijeme i pozornost kada odgovara, odnosno kada klijent to odredi kao temu sesije. Tijekom terapeutskog procesa radimo na temama koje su vama važne te vas nitko ne forsira da obrađujete nešto za što još niste spremni. Terapijski odnos je suradni odnos između klijenta i terapeuta te vrijeme procesa dopušta daljnje razvijanje povjerenja te time nosi i svojevrsnu lakoću daljnjeg “otvaranja”.

Kako se pripremiti prije sesije i što raditi neposredno nakon sesije?

Prije svakog susreta s terapeutom korisno je razmisliti što je trenutno “najaktualnija” tema, ona koja se pojavljuje kao najglasnija, ona koju imate trenutno potrebu sagledati. Nanovo ponavljamo važnost ciljeva iz razloga što nam je važno da klijent osjeti svoj pomak na putu osobnog rasta te da ima priliku biti zadovoljan svojim postignućima. Na taj način klijent slaže svoje male uspjehe do velikih promjena koje si je zacrtao.
Što se tiče neposrednog vremena nakon sesije, predlažemo, ako ste u mogućnosti odvojite sljedećih sat vremena za neku manje kognitivno i emotivno intenzivnu radnju, kako biste si dopustili da se ono što ste prorađivali tijekom sesije slegne.

Što mi je činiti do sljedeće sesije?

Pri kraju sesije će se najčešće napraviti sažetak današnjeg susreta, osvijestiti što je danas postignuto odnosno što je klijent dobio za sebe.
Možete dobiti ili si samostalno odabrati “domaću zadaću” da promislite o nečemu i slično, a temeljeno na današnjem radu tijekom sesije. Ponekad će prirodni tijek biti da imate potrebu sa sobom još jednom proći sve što se događalo na zadnjoj sesiji, sabrati utiske i nove spoznaje.
Cilj “domaće zadaće” je da klijentu usmjerava pozornost na njegovu sadašnju temu rada na sebi između vremena susreta s terapeutkinjom. Time klijent dodatno preuzima odgovornost za svoj napredak i brže postiže željene rezultate.

Što ako bih išao na terapiju ali me strah ili sram?

Nekada je odluka za kretanje na rad na sebi ona koju odugovlačimo mjesecima. Nekada je javljanje terapeutu za prvi susret nakon što smo se napokon odlučili uhvatiti u koštac sa problemom još nešto što protegnemo. Ako iza prokrastinacije stoji strah ili sram od terapije, kada ne znamo kako će izgledati kada otvorimo svoj unutarnji svijet nekome nepoznatom, to je sasvim razumljiva reakcija vezana uz nepoznatu situaciju. Što se tiče srama, terapeut je stručnjak koji radi s ljudima, kao takav stručnjak, pripremljen je sve što smatrate problemom doživjeti iz vašeg kuta gledišta, kako bi skupa s vama pronašao razrješenje za one teške emocije koje dolaze uz ovakve teme. Ne postoji glupa tema ili ona koja je manje važna. Kroz terapeutski odnos, cilj nam je podučiti klijenta kako je važno pratiti svoj osobni doživljaj i adekvatno reagirati na svoje potrebe, koliko god se činile malene ili velike. Jasno je da nam se teško odlučiti na terapiju ako nemamo dovoljno informacija što nam se nudi i odgovara li to našim potrebama. Nekada nas interesira s kime ću dijeliti svoje misli i razgovarati o svojim emocijama, što sve mogu očekivati, na kojim se sve područjima može raditi tijekom terapije, što to sve terapeut ima na raspolaganju i kako mogu biti siguran da ću se osjećati sigurno i da će mi biti odgovarajuća podrška? Stoga smo odlučile omogućiti prvi susret besplatnim kako bi postojao otvoreni prostor da dobijete odgovor na sva pitanja koja vas interesiraju i da se osjećate sigurno sa svojom odlukom o početku rada na sebi.

Odnos povjerljivosti između terapeutkinje i klijenta?

Odnos između klijenta i terapeuta je povjerljiv, što znači da terapeut neće dijeliti informacije koje je saznao tijekom terapijskog procesa klijenta a niti po njegovom završetku. Iznimku čine informacije koje terapeut sazna, a vezane su uz informacije kako klijent planira učiniti nešto čime bi doveo svoj ili tuđi život u opasnost. U tom slučaju se uključuju nadležne institucije s ciljem zaštite života klijenta ili treće strane.

Koliko terapija traje?

Nema pravila jer je rad prilagođen svakom klijentu i klijent je taj koji definira trajanje terapije. Odgovori leže i u tome vjeruje li klijent zaista u promjene, vjeruje li da se te promjene mogu brzo dogoditi, vjeruje li da zaslužuje promjenu ili postoji strah od promjene i otpor vezan uz promjene gdje je sekundarna dobit neželjenog ponašanja veća nego što je trenutna potreba za promjenom.

Što je psihoterapija?

Prema Zakonu o djelatnosti psihoterapije (NN 18/22) psihoterapija je nezavisna
interdisciplinarna znanost koja obuhvaća psihoterapijske pravce utemeljene na znanstvenim
principima i metodama.
Djelatnost psihoterapije je samostalna djelatnost koja se bavi:
1. uspostavljanjem odnosa jedne ili više osoba i jednog ili više psihoterapeuta kroz
psihoterapijski proces s ciljem poticanja osobnog razvoja, uklanjanja, modificiranja ili
ublažavanja intenziteta postojećih psihosocijalnih, psihosomatskih i ponašajnih smetnji ili
patnji te razvoja funkcionalnijih i primjerenijih obrazaca doživljavanja i ponašanja, odnosa s
okolinom i sustava vrijednosti
2. uspostavljanjem odnosa jedne ili više osoba i jednog ili više savjetodavnog terapeuta
kroz savjetodavni proces s ciljem pomaganja u prepoznavanju aktualnih poteškoća radi
pronalaženja najboljeg rješenja kroz poboljšanje vještina komunikacije, jačanje
samopoštovanja, promicanje promjene ponašanja i optimalno psihofizičko zdravlje.

Koje su specifičnosti NLPt psihoterapije?

NLP psihoterapija se odlikuje fleksibilnošću u radu terapeutkinje i individualiziranim pristupom klijentu s fokusom na osvještavanju već postojećih resursa i snaga samog klijenta.

Unutar pravca primjenjujemo niz različitih tehnika kojima se, uz dio terapeutskog razgovora, potiče nove procese promjene kod klijenta na nesvjesnoj razini.
Unutar NLP psihoterapije njegujemo holistički pristup osobi.

Cilj rada s klijentima je balans emocija, misli i tijela.
Radi se na kognitivnom shvaćanju, a i na emocionalnoj proradi i prihvaćanju.
Tijelo se koristi na način da prepoznamo i doživimo senzacije koje su već u nama i vodilja su za istraživanje cijele priče u kojoj se nalazimo.

Rad s unutarnjim dijelovima pojedinca omogućava osobi spoznati svoju cjelovitost, upoznavajući i njegujući odnos sa samim sobom.

Unutar NLPt psihoterapije radi se s nesvjesnim dijelom klijenta kroz njegove slike/osjećaje/ideje (…) koji se spontano pojavljuju vezano uz problemsku temu, a potom se radi na njihovoj promjeni.

Tu smo za sva pitanja i odgovore koje treba raspetljati