Opširnije o temama koje interesiraju vas i nas

Anamarija Marijašević

mag. socijalne pedagogije, NLPt psihoterapeutkinja, Wingwave coach, katatimno-imaginativni coach, učiteljica autogenog treninga

emocije psihoterapija samoosnaživanje savjetovanje
theater-g1dbdca810_1280

Moj život na pozornici

Ovo nije priča o životu nekog slavnog glumca, pjevača ili  nekog drugog umjetnika. Ovo je priča o vama kao umjetniku svog života. 

Jeste li ikada razmišljali o tome kako bi izgledalo da svoj život ili neku svoju situaciju možete pogledati kao kazališnu predstavu? Koji bi se sve akteri pojavili na pozornici? Kako bi oni bili raspoređeni, koliko bi bili usmjereni jedni prema drugima ili jedni od drugih? Možete li prepoznati one s kojima ste u jako lošem odnosu? A one s kojima ne ostvarujete dostatan odnos? Sigurno ćete prepoznati i one koji vam pružaju utočište, sigurnost, ljubav… Naći će se na sceni i različite emocije koje prepoznate no sada će dobiti svoj opipljivi oblik. Bit će tu mnoštvo važnih pojmova i predmeta. 

Često nam je za lakši uvid u sve segmente situacije potrebno da je vidimo izvan sebe, da nam se sve odvija “pred očima” kako bismo mogli biti promatrač, a ne samo aktivni sudionik. 

Možda vam se dogodilo da ste gledali neki film u kojem je prikazan život nekog aktera koji se nalazi u teškim životnim situacijama i ne snalazi se najbolje. Često nam se dogodi da mi kao gledatelji vidimo rješenja i imamo ideje kako bi mogao djelovati i ljutimo se kako taj lik ne može dokučiti rješenje. Sigurno smo svi nekad bili u situaciji da se netko iz naše okoline našao u određenoj problematičnoj situaciji i svatko od nas je imao ideje kako da ta osoba riješi svoje probleme, a ona se i dalje muči i djeluje kao da ne zna niti što je problem, a pogotovo što je rješenje.

Kada se nađemo u problemu tada smo dio njega, preplavljuje nas. Uključene su intenzivne emocije. Moguće da smo usmjereni  na unutarnje procese, dolaze nam misli koje su često pod utjecajem naših ograničavajućih uvjerenja, negativnih iskustava i ne možemo na taj način sagledati širu sliku i vidjeti koje su sve mogućnosti. 

Sukladno svim tim iskustvima razvile su se mnogobrojne tehnike koje nas dovode u stanje da se možemo odvojiti od problema i gledati ga iz daljine kako bismo sagledali sve segmente, a onda kao pravi režiseri upravljati time kako će se predstava odvijati dalje. 

Za početak, koji bi lik predstavljao vas na vašoj pozornici?

Tu smo za sva pitanja i odgovore koje treba raspetljati